‘Grande ouverture’ Dussenaar

Het jaar 2017 belooft een feestelijk jaar te worden. Nu eerst carnaval, dan het Oranjefeest en direct daarna het openingsfeest van het gerenoveerde Vrijheidsplein en de nieuwe MFA De Dussenaar. Hoewel, openingsfeest mag je zoiets eigenlijk niet noemen. Een ‘grande ouverture’ is een passender titel voor het aansprekende programma dat de inwoners van Dussen wordt voorgeschoteld.

Het begint allemaal op het Peppelveld waar oud-wethouder Peter van de Ven, die thans gelijk ‘n VW-bestuursvoorzitter van zijn pensioen geniet, per helikopter zal landen. De kinderen van de scholen en peuterspeelzaal zullen vandaar, voorafgegaan door de fanfare, in een feestelijke verhuisoptocht, samen met leerkrachten, ouders, oma’s, opa’s, ooms, tantes, etc. naar de nieuwe MFA trekken. Daar aangekomen zal Peter het rituele lintdoorknippen voor zijn rekening nemen, uiteraard geassisteerd door een paar bevallige dames, waarvoor zich al een paar charmante vrijwilligsters gemeld hebben. Daarna zullen de kinderen onder luid gejuich en het oplaten van ballonnen hun nieuwe school in gebruik nemen.

De gemeenteraad is uiteraard ook van de partij en zal als praktijkoefening voor de gemeentehuisloze tijd van de nieuwe gemeente Altena een vergadering houden in de nagelnieuwe accommodatie. Op de agenda staat onder meer de Verkiezing van de grootste Dussenaar aller tijden. Hiervoor is een commissie van ‘wijzen’ in het leven geroepen onder voorzitterschap van Rinie van de Westen. Rinie is momenteel druk met het opstellen van een lijst met genomineerden. Hij twijfelt nog of daar Kootje Staal ook op moet komen, want formeel gezien was Kootje natuurlijk geen inwoner van de kern Dussen, terwijl ie ook nog eens lid was van fanfare Sint Cecilia uit Hank. Opvallend is dat de Rooie Kees tegenwoordig nogal veel op theevisite gaat bij zijn zwager, wat dan weer te denken geeft. De lijst van genomineerden zal binnenkort in het Altena Nieuws gepubliceerd worden.

Peer de Jaoger legt momenteel de laatste hand aan enkele pikante sketches voor Toneelvereniging Tis Wijd in de Heg, die na de raadsvergadering zullen worden opgevoerd en waarbij de bestuurders ongetwijfeld op de hak genomen zullen worden. Cultuur van een geheel andere orde wordt gepresenteerd door het gezamenlijk optreden van de koren Kantje Boord en Uit Volle Borsten met muzikale begeleiding van Fanfare Wilhelmina.

Vervolgens zal vrijwel het voltallige verenigingsleven van Dussen acte de presčnce geven middels demonstraties, voorstellingen, tentoonstellingen, shows en wedstrijden. Zaalvoetbalvereniging de Fuik speelt een miniwedstrijdje in de nieuwe gymzaal, uit protest vanwege de geringere afmetingen van de zaal. Oude coryfeeën zoals Piet, Leen, Joep, Henk, Puk, Krijn en andere generatiegenoten zullen daarbij de kicksen weer aantrekken. De judovereniging Asahi zal onder leiding van hun steun en toeverlaat Rinus Heijmans het gevecht op de mat aangaan. Enkele fervente kickboksers uit Dussen hebben toegezegd om in de ring te treden, waarbij Prins Bies I wordt uitgedaagd om het tegen hun op te nemen. Leden van de Dussense Gymvereniging brengen een wervelende turnshow, waarbij ook oud-leden hun lenigheid zullen demonstreren waaronder Jan de Lichtbak; om ongelukken te vermijden heeft men rond de springkuil wel een hekwerk geplaatst. En de tennisvereniging heeft haar supersenioren Frans Meijers en Jan van Luxemburg bereid gevonden om gratis tennislessen te geven.

In andere zalen verzorgen de diverse biljartclubs demonstraties driebanden, zijn er tentoonstellingen van KDSVDO en de Vrolijke Fluiters, is er een schaaksimultaanwedstrijd van Het Kasteel, een boekenstand van de Bibliotheek en een foto-expositie van Dussen Toen en Nu door Bas, met als klap op de vuurpijl een droogviswedstrijd door HSV Het Loze Vissertje.
Het avondprogramma wordt opgeluisterd met optredens van locaal zangtalent Cindy & Bart en troubadour Bertran die een speciaal openingslied ten gehore zal brengen geschreven door dorpsdichter Ad Los. Voor de jeugd is er een spannende speurtocht uitgezet door het nieuwe bestuur van de Jeugdsoos Dussen.

Van al die activiteiten krijg je natuurlijk honger en dorst maar daar heeft de organisatie aan gedacht. Zo zijn er gratis bitterballen en voldoende consumptiebonnen voorradig om de inwendige mens te versterken. Voormalig Prins Nelus I heeft toegezegd achter de tap plaats te nemen. Voor meer informatie wordt verwezen naar De Kasteelbode die een speciale Openingseditie uitbrengt met achtergrondverhalen, interviews, commentaren en natuurlijk het definitieve programma. Alles onder het motto van 2017 ‘Leut makte Z11’

Ton Lensvelt

Bronnen

Clubblad De Voorzet jaargang 2012-2013, nummer 5

Terug naar Columns


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl