Sollicitant

Na negen jaar heeft trainer Ad Bouwens te kennen gegeven Dussense Boys te gaan verlaten, daarmee het bestuur confronterend met een aspect van hun verantwoordelijkheid waar ze al geruime tijd niet meer mee van doen hebben gehad: het selecteren en aanstellen van een nieuwe oefenmeester. U begrijpt dat een zekere nerveusiteit zich van voorzitter Bouman c.s. meester heeft gemaakt. Venijnig lurkend aan z'n sigaar, zodat binnen de kortste keren een haast Londense smog in de bestuurskamer rondwaarde, werd een plan de campagne opgesteld voor een adequate maar vooral succesvolle werving. De locale kranten dienden geÔnformeerd, een advertentie geplaatst en natuurlijk een bericht op internet. Omdat hij sinds kort ook de geneugtes van een mobieltje kent, speelde hij zelfs nog even met gedachten om een SMS-berichtendienst in te schakelen, maar hierbij werd hij teruggefloten door het pragmatisme van secretaris Jan de Wit die zich vertwijfeld afvroeg "of hij nou helemaal van de pot gerukt was". Geen SMS'jes dus, maar wat dan?

Eerst maar eens 'n profielschets opstellen volgens Cees. Het moet iemand worden met een natuurlijk overwicht en toch een sportief voorkomen. Niet op zijn mondje gevallen zijn, hoewel een zekere bescheidenheid hem zou passen. Technisch en tactisch vernuft is een prť, doch met name de motivatie van de selectie dient aangewakkerd. Communicatief vaardig, maar niet steeds op de voorgrond willen treden. In staat zijn een frisse wind te laten waaien en toch bij club passen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar waar vind je zo'n schizofreen figuur?

Aangezien balsponsor John van Ophoven - met de "kabel van Dussen" tevens hofleverancier van de selectie - naast zijn talrijke nevenactiviteiten ook een gerenommeerd Personeelsadviesbureau runt, werd besloten de zaak maar eens professioneel aan te pakken. John was onmiddellijk enthousiast maar vond ook dat er groot gedacht moest worden. Johan Cruijff leek hem wel een geschikte kandidaat. Die is tenslotte beschikbaar, heeft verstand van voetbal en zou een stukje meerwaarde kunnen betekenen voor de club. De penningmeester had echter zo zijn bedenkingen. Burgemeester Hellegers werd geopperd als een andere mogelijkheid. Maar omdat Pauline van de Tol tegenwoordig de neveninkomsten van onze burgervader zo nauwlettend in de gaten houdt, trok deze zich terug nog voordat het bestuur hem had kunnen testen op zijn parate voetbalkennis. Hellegers had nog wel iemand van Kozakken Boys in de aanbieding, die daar op een verkeerd spoor was geraakt, een zeker Papa Sanou, maar dat vond lijntrekker Niek Leenhouts geen goed idee.

Goede raad was duur, doch in zo'n geval is Wilbert Stembord altijd nabij. Insiders weten dat Wilbert al jaren ijvert voor een andere trainer voor de Boys en hij zag wel perspectief in de eertijds zo succesvolle formule van een technisch adviseur (Wilbert) in combinatie met een ambitieuze veldtrainer (Richard). Desnoods offerde hij zich wel op om dat adviseurschap wederom op zijn brede schouders te nemen.
Ondertussen zat het bestuur natuurlijk ook niet stil. Zo werden tijdens de voorbije carnavalsdagen diverse bestuursleden in serieus gesprek gesignaleerd met mogelijke kandidaten zoals Ad van de Broek, Piet Govaerts en zelfs Joske Verhoeven. Ad is zich echter aan het voorbereiden op zijn naderende VUT en heeft het daar erg druk mee. Oud-interimtrainer van Dussense Boys, Piet Govaerts, moet momenteel alle mogelijke moeite doet om uit handen te blijven van de AIVD omdat deze zijn Druks aan de Baan persiflage tijdens de carnavalsoptocht heeft aangemerkt als een criminele organisatie. Het gesprek wat de penningmeester met Joske Verhoeven voerde bleek niet over trainers te gaan maar over "koetjes en kalfjes". Het is maar dat u het weet.

Dan maar eens gekeken naar jongere kandidaten. Ronnie Schalken wellicht die alom geroemd wordt om zijn educatieve kwaliteiten als rij-instructeur. Zo iemand moet toch ook in staat zijn om les te geven aan voetballers, vooral ook omdat Ronnie het op de training over het algemeen veel beter weet dan de trainer zelf. Misschien zou een trainersduo de oplossing kunnen betekenen in de vorm van Johan en Anton Akkerman, maar hun te hoog Ajax-gehalte kwam niet door de ballotagecommissie. Even nog werd zelfs bij Voorzet-redacteur Gerwin Pols de indruk gewekt dat hij mogelijk in beeld zou zijn als de nieuwe trainer - wat Gerwin spontaan aanzette tot het harsen van zijn benen - maar hier werd een stokje voor gestoken door redactiechef Simon Meijers.
Ook progressieve ideeŽn passeerden de revue. Wat denken van een voetbaltrainer van de vrouwelijke kunne. Maar zoiets kon verstokte vrijgezel Bouman zich niet voorstellen. Volgens hem bestaan er namelijk geen kettingen die vanaf het aanrecht (de aangewezen plaats voor de vrouw volgens voorzitter Bouman) tot aan het voetbalveld reiken. Een uitspraak die wethouder Peter Ribbers deed verzuchten dat met een dergelijke instelling de tijdens de Nieuwjaarsreceptie zo vurige geuite wens "Een vrouw voor de Voorzitter" altijd wel een utopie zou blijven.

Al met al ziet het er naar uit dat de door het vertrek van Ad Bouwens ontstane vacature voorlopig nog niet zomaar ingevuld zal zijn. Moeten we misschien toch maar in overweging nemen om Gerrit Molenaar bij buurman Be Ready proberen los te weken. We houden u op de hoogte.

Ton Lensvelt

Bronnen

Clubblad De Voorzet van s.v. Dussense Boys, Jaargang 7, nummer 3, 2005

Terug naar Columns


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl