Suikerpeejen

De column in deze uitgave van De Voorzet is er een met goed nieuws en slecht nieuws. Laten we maar met het slechte nieuws beginnen De jaarlijkse Kerstboutdraaadag wordt dit jaar niet gehouden. Dit vindt z'n redenen in de overvolle clubgebouwagenda tijdens de decemberfeestmaand, maar ook omdat de organisatoren de belangstelling voor dit clubgebeuren wat zagen teruglopen waardoor een jaartje rust niet zo'n slecht idee lijkt De penningmeester is echter met blij met het wegvallen van zo' n clubkasversterkende activiteit, maar ja wie maalt daar nu om.

Dan het goede nieuws. Jan Schalken Bzn, president-commissaris van onze onvolprezen Activiteitencommissie, zou de Witte Jan niet zijn, als hij voor het wegvallen van de draaidag niet een passende vervangende activiteit wist te bedenken En wat voor een: Gezeten rondom de roodgloeiende "plattebuis", genietend van een "Straffe Hendrik", broed Jan doorgaans zijn creatieve plannen uit. Daarbij gloeien zijn toch al niet onbescheiden oren steeds roder op, waarbij het niet duidelijk is of dat dit zijn oorzaak vindt in zijn gedurfde plannen, de temperatuur van de stevig opgeporde kachel, of het quotum Belgisch gerstenat dat hij zichzelf daarbij toedicht.
Hoe dan ook, Jan heeft een nieuw spectaculair evenement bedacht. We moeten er nog wel even op wachten, maar het zit er gegarandeerd aan te komen: Suikerpeejen gooien. Volgens Jan nog nergens in den lande vertoond. Als Koning Winter en de ijsbaan van het gravelveld geweken zullen zijn, dan zal deze locatie ingericht worden tot het eerste niet-overdekte CSMSuikerbietenwerpen-Ovaal van deze aardkloot. Inmiddels is op last van Jan alvast de overtollige begroeiing op genoemd veld professioneel verwijderd. Voor de opening van dit unieke Ovaal is een al even unieke persoonlijkheid uitgenodigd, zeg maar de verpersoonlijking van de suikerpee in optima forma: Moeder Erica Terpstra. inmiddels is Jan ook gestart met het werven van deelnemers voor zijn alternatieve highland games die met een knipoog naar het Dussens carnavalsgebeuren wel als klailand games door de media omarmd en gepromoot zullen worden.

Over het deelnemersveld doet de organisator nog wat geheimzinnig, maar wij lichten alvast een tipje van de sluier op. Zeker is dat Jan Verkooyen, wiens roots in het Dongens Peejenlaand liggen, in het strijdperk zal treden. Hij weet zich daarbij gesteund door Antoon (Hèn) Akkerman (Mes) die op doktersadvies meer aan sport moet gaan doen. Mocht die steun op het veld onvoldoende tot uiting komen, dan kunnen ze elkaar altijd aan de bar nog behoeden voor omvallen Natuurlijk zal De Tweeling deze twee matadoren mentaal en verbaal een hart onder de riem steken. Naar verluid wordt er thans in de boomgaarden aan de Muilkerk al met van alles gegooid, waarbij het overigens niet altijd duidelijk is of zulks als training voor het Suikerpeejenwerpen moeten worden aangemerkt.
Ook het dagelijks bestuur van Dussense Boys geeft acte de présence. 0p klompen notabene, want tenslotte is de trojka Bouman-De Wit-Lensvelt een samenspel van nazaten van roemrijke Dussense klompenmakersgeslachten. In Hank wordt beweerd dat je zulks aan het spel van het standaardelftal van Dussense Boys nog duidelijk kunt afzien, maar sinds de uitspraken van Be Ready trainer Molenaar in de locale media nemen we lang niet alle aantijgingen vanuit het Hankse gedaan nog serieus.
Andere kanshebbers voor de titel Grotste Suikerpeejgooier zijn: Robert Buser, Bert Wijnands, Ron Schalken, Dian de Ronde, Ad Valk en niet te vergeten Joep Dominie. Van Robert weten we dat hij doorgaans wijdbeens in het leven staat en hoewel dat een pose is die vooral op de Amsterdamse Wallen populariteit geniet, schijnt men met een dergelijk standje ook bij het suikerpeejenwerpen naar ongekende hoogtepunten te kunnen reiken. Sympathieke Bert zal vooral gemotiveerd zijn door revanchegedachten. Ondanks zijn door de jaren heen gewaardeerde inspanningen bij de selectie, kwam ie nooit met naam en toenaam in de krant. Totdat hij het ongeluk had een bal over z'n eigen doellijn te werken, toen kon de hele regio in de maandagkrant daarvan meegenieten. Tijd voor sportieve weerwraak dus.
Dat geldt in wat mindere mate voor Ron Schalken. Ondanks z'n wat gevorderde leeftijd blijft Ronny het "enfant terrible" van de club, samen met "Boontje" uiteraard. Maar wij hebben sterk het vermoeden als de organisatie er in slaagt om trainer Ad Bouwens aan de overkant van het veld te posteren, dat Ronny alle werprecords zal gaan verbreken. Dian de Ronde lijkt op het eerste gezicht meer een peejevanger dan een peejegooier, maar volgens Jozé kennen wij lang niet al Dian's kwaliteiten en vaardigheden en dat geloven wij graag. Ad Valk, alias de Napolitaan, staat erom bekend dat hij altijd een kundig tactisch strijdplan weet te bedenken Dit plan zal er zeker in voorzien om kanshebber, maar bovenal Feyenoorder, Buser beentje te doen lichten. En wat te denken van Joep Domenie, ook wel haantje de voorste genoemd. Gezien de verwachte mediabelangstelling voor dit gebeuren, zal Joep absoluut een goede beurt willen maken. Monique en Iwan zijn inmiddels gestart met de Ted Troost therapie om vadertje Joep voor uitglijders te behoeden.

Rest ons nog te vermelden dat ook van overheidszijde belangstelling is getoond. Dite van Vianen zou zich wel eens tot de beste vrouwelijke peejegooister kunnen gaan ontpoppen en Peer de Jaoger (Ribbens) ziet in deze wedstrijd een mooie gelegenheid om de kritiek op zijn jachtactiviteiten voor eens en voor altijd naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen. Met burgemeester Hellegers en raadslid Cees Schalken zijn volgens toernooidirecteur Jan de onderhandelingen in een vergevorderd stadium. Een ding staat inmiddels wel vast, om mee te dingen naar de titel zal men "niet van suiker" moeten wezen.

Ton Lensvelt

Bronnen

Clubblad De Voorzet s.v. Dussense Boys, Jaargang 7, nummer 2, 2004

Terug naar Columns


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl