Once upon a time in the West, oftewel Prins Robert in Amerika

Om het karnavalsgebeuren in Klaiendam voortdurend van frisse - en nieuwe ideeën te voorzien worden door Klaitrappers-bobo's met een zekere regelmaat studiereizen gemaakt naar meer of minder verre oorden al dan niet omzoomd door parel-witte stranden rijkelijk bezaaid met schaarsgekleede locale schonen. Zo pleegt Nelus de Veldwachter gemiddeld zo'n drie keer per jaar, gevaar voor terrorisme of niet, naar het warme zuiden af te reizen, waarvan hij steevast boordevol nieuwe plannen terugkeert. Ook komt het voor dat de Klaitrappers zich als geheel een weekeinde "opofferen" om de geneugdes van casino-oorden zoals Valkenburg en Zandvoort aan een nader onderzoek te onderwerpen. Men heeft zelfs permanent een lid aan de Belgische grens gestationeerd om bij onze zuiderburen goede ideeën op te doen. Prins Robert pleegde de voorbije zomer echter wel een erg grote aanslag op het reisbudget van de Dussense C.S. door, in navolging van Columbus in 1492, westwaarts te trekken in de hoop daar Amerika aan te treffen. Uitgezwaaid door Ome Jos en 'n paar Klaitrappers scheepte hij zich te Schiphol in met als bestemming Atlanta, Alabama, USA.

De vlucht ging voortreffelijk. De stewardesses waren mooi en vriendelijk, zelfs ná het ondeugende kneepje in de bil. De drankjes werden rijkelijk en lekker koud geserveerd, alleen het bordje eten bleek voor onze hongerige Prins "veulste wènig". De aankomst op de luchthaven van Atlanta verliep minder gladjes. De immigratiepolitie, die toch wel wat gewend is, schrok zich kapot toen Prins Robert zich aan de balie meldde. Zo'n knaap van 'n kerel, en dat van een rechtstreekse vlucht "from Amsterdam", het Gomorra van Europa. Verkochten ze daar ook alweer geen schoenen met explosieven? Uitkleden dus, en daar stond de Beer van Broek te dampen in z'n blootje. Gelukkig kwam hij ongeschonden door de controle en kon hij door naar de ontvangsthal alwaar z'n in Amerika woonachtige argentijnse truckersmaat op hem wachte. Nog even dreigde dit welkom door norskijkende FBI agenten verstoord te worden omdat Prins Robert bij het zien van z'n maatje zodanig van z'n vreugde blijk gaf, dat het dak van de aankomsthal dreigde in te storten.

In Amerika is alles groot en volgens de Amerikanen ook "bigger then elsewhere", maar zo'n grote Prins Karnaval met zo'n enorm stemvolume kon men zich zelfs in de 48 staten van de USA niet voor de geest halen. Prins Robert werd daarom al snel met ontzag aangesproken als "Prince". CNN's Walter Cronkite weidde in een speciale documentaire uit over de reus uit dat kleine landje van Hansje Blinker en politici - van hoog tot laag - verdrongen zich om handenschuddend met "Prince" op de cover van Newsweek of de New York Times te worden afgebeeld. Echter daar was het Prins Robert niet allemaal om begonnen. Hij was op studiereis toch!?

En waar kun je je als showdier in Amerika nu nog beter oriënteren dan in het mondaine Las Vegas. Daar waar alle grote wereldsterren voor het voetlicht zijn getreden. Waar carriëres zijn gemaakt en gebroken en het geld stroomt als het naburige water van de Colorado Rivier door Grand Canyon. "A place to be" dus, die ook voor het Klaiendamse karnaval 2002 een inspiratiebron zou moeten kunnen betekenen.
Prins Robert bleek goed gekokt te hebben, en dat wil wat zeggen in Las Vegas. Hij kreeg een wervelende show voorgeschoteld van prachtige dames, met héééle lange lange benen. "Dè is iets veur de majoretten van Drumband DOS as ze straks deelnemen aon 't Nederlands Kampioenschap", schoot 'm al eerste te binnen. En om het Klaiendamse karnavals-gebeuren op te luisteren natuurlijk. Met open mond, terwijl de ogen bijkans uit de kassen rolden, genoot hij intens van de magnifieke show. Nu is Prins Robert echter 'n meester in het contacten leggen met belangrijke personen en dus was het voor hem een koud kunstje om zich achter de coulissen te begeven en z'n opwachting te maken in de kleedkamer van de leidster van de schitterende dames, Miss Cheer Girl from USA.

Wat Prins Robert haar allemaal in de oren gefluisterd heeft, zal voor ons wellicht altijd wel 'n geheim blijven, maar zeker is dat ie gedaan heeft gekregen dat ze haar opwachting zal gaan maken in Klaiendam om alle Klaiendammers te laten genieten van een Vegas spektakel zonder weerga. Bovendien zal zij zich, naar verluidt, laten vergezellen van een aantal niet minder bevallige dames welke in Dussens Zwijstein aan de boorden van de Dusse een proefe van hun vakbekwaamheid zullen afleggen. De gedachten gaan uit om de Speciale Karnavals-Raadsvergadering als schouwtoneel te laten dienen voor het amerikaanse pandemonium.
Prins Robert zegt er echter op voorhand bij: "Kijken is toegestaan, hoe meer kijkers hoe liever, maar handjes thuis, anders sta ik niet in voor de gevolgen".

Ton Lensvelt

Bronnen

Karnavalskrant Den Klaiendammer 2002

Terug naar Columns


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl