Tis wijd in de heg

Onlangs werd Klaiendam aangenaam verrast door de toneelvereniging met een quasi realistische – maar vooral komisch uitvoering over allerlei perikelen in een lokale herberg. De realiteit van de historie was door de regie hier en daar wel enigszins bijgeschaafd. Tenslotte herinneren wij ons nog maar al te goed taferelen in café De Zeeman van het kaliber dat stamgast Jan Dijksman een irritant miauwende kater in de platte buis stopte. Dat soort aktes hebben we gelukkig niet op het toneel van het Middelpunt voorbij zien komen.

Inmiddels zijn de acteurs en actrices van het gezelschap al weer volop aan ’t repeteren voor een volgend succesnummer: een kletsmaaiersaovond in Hotel De Zwaon. De regie daarvoor is uiteraard weer in de vertrouwde handen van Simon en Lianne. Daarbij loopt “director” Simon momenteel stage bij de organisatie van de jeugdklets en is Lianne elke maandagavond uit Volle Borsten aan het oefenen geslagen; heel de Baon ligt er blijkbaar wakker van.
Het magistrale creatieve brein Peer de Jaoger hoeven ze wat dat betreft natuurlijk niets te leren. Die kan immers putten uit een rijke praktijkervaring. Hij vertoont zijn talenten tegenwoordig zelfs op buitenlandse podia, tot aan de oevers van de Donau toe. Dit tot meerdere eer en glorie van zijn maoten van het zeemanskoor.

Rolverdeling:

Naar verluidt kruipt Adriaan de smidszoon, weer in de huid van die overbekende heer van stand van Klaiendam waarbij hij “ahum” zal verhalen over tal van perikelen met de buurtbus. Zijn zusje Liesbeth kiest daarentegen voor een compleet nieuwe rol. Ze geeft ons een inkijkje in de Herbergier en de capriolen van haar bewoners. Zijn wij benieuwd of niet…..
De twee Mariannen zijn van zins een duo te vormen, misschien zelfs wel een triootje. Als ze goedlachse Gerwin tenminste kunnen overhalen zich bij hen aan te sluiten. Gerwin is echter aan hevige twijfel onderhevig, bevreesd als hij is finaal geplet te worden tussen het verbale overgewicht van de beide deernes. Daar zal zelfs de opblaasbare zitband van Wim Heessels niet tegen bestand blijken.
Zoiets zal lepe Toon niet overkomen. Hij roept desnoods de hulp in van zijn drink – en klinkmaot van Kantje Boord, de in Klaiendam overbekende voormalige bruinbakker, die, sinds hij gemotoriseerd is, ook wel aangeduid wordt als Willem Holleeder.
Ronny is van plan zijn sportieve ervaringen bij de lokale trots Dussense Boys uit te wisselen met zijn aandachtig luisterend publiek. De voetballers houden hun hart vast wat onze eertijds begaafde maar nooit tot volle ontplooiing gekomen technicus uit zijn papegaaiencircuit weet op te dissen. Maar ach: “elk nadeel hep toch ook z’n voordeel”.
Razend benieuwd zijn we naar de verrichtingen van de onbetwiste steractrice van het gezelschap Janine, bakkersvrouw, maar vooral talentvol. Zal haar performance er weer als zoete broodjes ingaan of juist als warme broodjes over de toonbank vliegen. Dat ze voor het nodige vuurwerk gaat zorgen staat haast wel vast.
Absolute uitmijter van de avond worden de beide lingeriedames van de Pikante String. Met als motto: Vierentwintig uur per dag geopend en ten allen tijde beschikbaar, zullen Adje en Patty met een nietsverhullende voordracht de aanwezigen gasten in alle opzichten knippen en scheren. Als die gasten tenminste hun heimelijke wensen en extravagante verlangens open en vooral bloot durven te geven.

Kortom het beloofd een grandioze voorstelling te worden. Hopelijk laat Prins Bies I z’n zaakje niet uit de hand laten lopen, want anders kon het nog wel eens wijd in heg raoken, daar in dat vermaarde en statige Hotel De Zwaon aan de Sluis.

Ton Lensvelt

Bronnen

Clubblad De Voorzet jaargang 2012-2013, nummer 5

Terug naar Columns


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl