Fanfare Wilhelmina

Sportieve muzikanten

De leden van Fanfare Wilhelmina hebben sinds jaar en dag de gezelligheid hoog in het vaandel geschreven staan. Dat is thans zo, maar was in het verleden zeker niet anders. Van tijd tot tijd werden gelegenheden aangegrepen - of zonodig gecreëerd - om een feestje te bouwen.

Befaamd zijn onder meer de jubileumfeesten van de Fanfare. Zo werd in augustus 1938 het veertigjarig jubileum gevierd in samenwerking met kastelein Bertus de Wit. Hiervoor zou een feesttent met een complete Kermesse d'Eté (zomerkermis) uit de grond gestampt worden op een weiland aan de Loswal. Groot was de ontsteltenis toen de zware wagens met materieel arriveerden en deze met hun wielen door het zompige feestterrein zakten. In allerijl moest een alternatieve locatie gezocht te worden, waarvoor contact werd gelegd met het bestuur van Dussensche Boys. Omdat voetballers over het algemeen de derde helft ook wel weten te waarderen, was een deal snel beklonken waarna het hele spul verkaste naar het voetbalveld om daar opgebouwd te worden. Volgens het krantenbericht was het feest een daverend succes.

Een voorbeeld van een feestgelegenheid creëren was de organisatie van een voetbalwedstrijd tussen een elftal gevormd uit leden van de Fanfare Wilhelmina en Drumband DOS met een team van sportieve gemeenteambtenaren als tegenstander. Plaats van handeling: het voetbalveld in het Rommegat. Het magische muzikanten elftal was als volgt samengesteld: doel: Leo van Moergestel, achter: Leo Heijmans en Leo van de Pluijm, midden: Cees Verhoeven, Piet Vollebregt en Gerrit A van de Pluijm, voor van rechts naar links: Dorus Hofmans, Theo Nieuwesteeg, Bas Nieuwesteeg, Piet Heijmans en Koos Heijmans.
De ambtenarenselectie was ook niet versmaden en bestond uit: doel: J.F.A. Adonk, achter M. van de Bosch en Jan Vriens, midden: J.M.R.A. Janssen, Henk van Hoek en G. van Dortmont, voor: Bertus Simonis, L. Geraerds, Toon van Dijk, Hanneke Verhoeven en Dorus Leenhouts.
De aftrap werd verricht door niemand minder dan Burgemeester A.J.A. Oderkerk, terwijl gelegenheidscheidsrechter C. van Warmendam de wedstrijd in goede banen diende te leiden.

Onder werkelijk enorme belangstelling werd voorafgaande aan de wedstrijd eerst het Dussens volkslied gespeeld en gezongen, waarna de bal aan het rollen werd gebracht. De wedstrijd bleef helaas verstoken van speltechnische hoogstandjes, maar bood als kijkspel de talloze toeschouwers volop vermaak. Uiteindelijk gingen de muzikanten met de eer strijken, ook al was het met kleinst mogelijke verschil (1-0). Of dat de muzikanten tijdens het gezellig samenzijn na afloop in de Koppelpaarden zich ook de meerdere toonden van de ambtenaren, daarover rept het verslag niet.

Bronnen

Echo van het Zuiden van 10 augustus 1938
Nieuwsblad van 8 juni 1959

Terug naar Streekhistorie


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl