Olympisch zilver voor DaniŽl Mensch in Athene 2004

DaniŽl Mensch wint zilveren medaille met Holland Acht

DaniŽl Mensch (26) uit Dussen behaalde op zondagochtend 22 augustus 2004 bij de Olympische Spelen van Athene een zilveren medaille bij het roeien met de Holland Acht. Samen met zijn teamgenoten: Matthijs Vellenga, Gijs Vermeulen, Jan-Willem Gabriels, Geert Jan Derksen, Gerritjan Eggenkamp, Diederik Simon, Michiel Bartman en Chun Wei Cheung (stuurman) finishte de Nederlandse roeiploeg vlak achter de Verenigde Staten als tweede, de boot van AustraliŽ behaalde brons.

DaniŽl Mensch, student geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, werd in 1998 lid van de Maastrichtse Studenten Roeivereniging Saurus. Meteen tijdens zijn tweede roeiseizoen wordt hij al geselecteerd via het Olympic Development Programma van de KNRB voor de Nederlandse Studenten-Acht; als eerste roeier van Saurus. Met de Nederlandse Studenten-Acht wordt Mensch in 2000 studenten-wereldkampioen in Polen. In 2002, tijdens het NK roeien op de Bosbaan in Amsterdam, weet hij zowel in de heren vier met stuurman als de heren acht in een combinatieploeg van roeiers van verschillende verenigingen (uit Delft, Groningen en Amsterdam) overtuigend te winnen. Dat seizoen neemt hij met de winnende heren vier met stuurman van Saurus deel aan het wereldbekercicrcuit met als einddoel het WK in Sevilla eind september 2002. Tijdens het NK Indoorroeien op 14 december 2003 in Amsterdam eindigt hij als derde op de 2 kilometer. Deze goede uitslag bespoedigt z'n selectie voor de Holland Acht, omdat de wedstrijd zwaar meeweegt bij de selectie voor de door de roeibond aangewezen olympische 'prioriteisboot' Groningen Acht waarvan de groep wordt teruggebracht tot twaalf roeiers. De boot kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in Athene en DaniŽl wordt tot de basis-acht verkozen.

Ondanks de op het oog matige start van de Nederlandse roeiers verliep de finalerace in Athene erg goed. Met DaniŽl midden in de boot om (naar eigen zeggen) zoveel mogelijk paardenkracht te leveren. "Iedereen was heel geconcentreerd, en we hielden ons aan onze opdracht: het eigen tempo aanhouden. Onderling hadden we ook afgesproken: gewoon je ding doen en vooral niet schrikken van andere teams. Op zeker moment keek ik opzij, wat eigenlijk niet mag maar wat iedereen doet, en zag ik dat we op gelijke hoogte met de AustraliŽrs kwamen. Toen voelde ik dat er iets moois kon gebeuren". De Verenigde Staten wonnen uiteindelijk met een kleine voorsprong. Waren de Amerikanen niet ook te pakken, want jullie stevende wel in volle vaart op ze af? "Nee, dat zat er niet in. Ze wisten dat de buit binnen was en lieten de teugels al vieren. Brons leek ons van tevoren het hoogst haalbare. We begonnen het toernooi als underdog, pas na de eerste ronde hielden de andere landen met ons rekening. Dat we in de finale sterke landen als AustraliŽ en Canada zijn voorgebleven, was voor iedereen een verassing", aldus Mensch.

Het behalen van de zilveren plak is tot nu toe de meest morabele gebeurtenis geweest binnen mijn roeicarriŤre", vertrouwde DaniŽl Mensch toe aan de verslaggever van het Brabants Dagblad. Na de huldiging in het Holland Huis vierde hij bovenal een feestje met zijn vriendin, moeder en zus. "Ik vond het fijn dat ze van de partij waren. Het hele jaar hebben ze mijn gezeur moeten aanhoren, nu vond ik het juist prachtig dat ik mijn geluk met hen kon delen". Nadat de buit binnen was kon hij gaan genieten. Van de wedstrijden van andere Nederlandse sporters, maar ook van de contacten in het Olympisch dorp. Tijdens het roeitoernooi waren ze namelijk ondergebracht in Schinias, zo'n veertig kilometen buiten Athene.

De Dussense sporthistorie kan best wel op een aantal aansprekende sportsuccessen bogen van locale sporters, zoals: Anton Verhoeven, Leo van de Pluijm en Ad van de Broek. In dit verband is de zilveren olympische medaille van DaniŽl Mensch niet alleen een nieuwe parel aan de Dussense sportkroon, maar - met alle respect voor de prestaties van de andere Dussense sporthelden - wellicht ook de meest aansprekende.

Bij terugkomst in Nederland wordt hij de dag daarop in Maastricht gehuldigd door Saurus maar daar blijft het niet bij. Al een dag later wordt hij bij de koningin verwacht en daarna volgen de feestelijkheden elkaar op. In Dussen wordt door het Oranjecomitť een schitterende huldiging georganiseerd met rijtoer in open landdauer (zie foto), ontvangst op het Kasteel en druk bezochte bijeenkomst in Het Middelpunt. Begin 2005 wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan als DaniŽl Mensch tijdens de traditionele carnavalsraadsvergadering op het Kasteel geridderd wordt met de prestigieuze Klaiendamse Orde van de Slapers van Kasteel Dussen. Weliswaar een ludiek laureaat, maar wel met de nodige uitstraling en waardering voor de Dussense sportman.

Een vervolg, vier jaar later in 2008 bij de Olympische Spelen van Peking, zat er voor DaniŽl Mensch niet in. In het najaar van 2007 onderging hij een herniaoperatie waarvan hij niet tijdig hersteld was om zich te kunnen kwalificeren voor de voorselectie van de Holland Acht. In september 2007 behoorde hij nog bij het achttal dat er bij het WK in Stutgart, het eerste kwalificatiemoment voor Peking, niet in slaagde zich alvast te plaatsen. "Als ik fit ben, hoor ik ook gewoon in de boot", volgens Mensch, "maar in topsport is net niet gelijk aan helemaal niet en ik wil anderen niet in de weg zitten" was zijn slotconclusie.

Bronnen

Interview Brabants Dagblad van vrijdag 27 augustus 2004
Brabants Dagblad van woensdag 13 februari 2008

Terug naar Streekhistorie


© Ton Lensvelt, e-mail adres: tonlensvelt@ziggo.nl